Visegrád látkép

Adventi gondolatok

 

adventi koszorú

 

2017. december 8.
A Szeplőtelen Fogantatás ünnepe.

 

Bernadette Lourdes-i szobra

 

 

Ellenkezést vetek közéd és az asszony közé,
a te ivadékod és az ő ivadéka közé.

Ő széttiporja fejedet, te pedig a sarka után leselkedel. (Ter 3,15)

 

Üdvözlégy, kegyelemmel teljes!

Veled van az Úr!

Áldottabb vagy minden asszonynál. (Lk 1,28)

 

1858. március 25-én a francia Pireneusok lábánál egy szegény molnár lánya tűzifát szedegetett az erdőben. Ekkor egy csodálatosan szép hölgy jelenik meg a kislánynak. Soubirous Bernadett háromszor kérleli: „Kisasszony, legyen olyan jó és árulja el, kicsoda Ön?” A „hölgy” a helyi nyelvjárásban így válaszol: „Én vagyok a Szeplőtelen Fogantatás”. A lourdes-i jelenéseket kivizsgáló teológiai bizottság megdöbben: Rómában éppen három évvel korábban hirdette ki IX. Pius pápa Mária szeplőtelen fogantatásának dogmáját: „A Boldogságos Szűz fogantatása pillanatától mentes volt az áteredő bűn minden szennyétől.”

Mária az „egészen szép”, akiben Istennek az emberről alkotott eredeti elgondolását csodálhatjuk meg. Isten bennünket is olyannak szeretne látni, mint Máriát, a kegyelemmel teljeset. Az Atyaisten Krisztusban minket is kiválasztott a világ teremtése előtt, hogy szentek és feddhetetlenek legyünk, és magasztaljuk felséges kegyelmét, amellyel megajándékozott minket. (vö. Ef 1,4)

Máriára tekintve ellenállhatatlan vágyat érzünk, hogy az ő szeplőtelen tisztaságához hasonuljunk. Megsejtjük azt is, hogy ami elérhetetlennek tűnik számunkra, az a kegyelem erejével lehetségessé válhat. A szentgyónás eltörli a bűneinket. Isten megbocsátja a bűneinket, de sajnos a bűn által okozott kár nyomai lelkünkön maradnak. Ahogy a dohányzást elhagyó ember tüdeje is magában hordozza korábbi szenvedélye jegyeit. Vezeklésre, buzgó imádságra, jócselekedetek sorára, búcsúk felajánlására van szükség ahhoz hogy a bűnön túl azok káros következményeitől is megszabaduljunk. Mária, az Örömhír előhirnöke azonban bátorít bennünket, hogy nem hiábavaló a küzdelem. Tőlünk is ugyanazt kéri, mint a 14 éves Bernadettől: imádkozzuk a rózsafüzért, térjünk meg, és fogadjuk szívünkbe Istent!

 

 

* * *

 

Az előző napok adventi gondolatait
az alábbi naptár segítségével érheti el:

 

2017. december
hét \ napVHKSzCsPSzo
Advent I. 3 4 5 6 7 8 9
Advent II. 10 11 12 13 14 15 16
Advent III. 17 18 19 20 21 22 23
Advent IV. 24 25 26 27 28 29 30