Visegrád látkép

Adventi gondolatok

 

adventi koszorú

 

2017. december 21.
Advent 3. hete (csütörtök)

 

Szőlőskert

 

Az olvasmányokat lásd itt!

 

Az ószövetségi Énekek Énekének könyvében 25 szerelmi költeményt találunk, melyeket eredetileg menyegzőkön énekeltek. Hogyan kerültek e látszólag teljen profán dalok a Szentírás kánonjába? – Az ó-, majd újszövetségi vallási közösség kezdettől fogva mély szimbolizmust ismert fel e szerelmi költeményekben. A szerelmi dalok eszerint Istennek mint jegyesnek a választott nép mint menyasszony iránti szeretetét éneklik meg. Az újszövetségi értelmezés szerint Krisztus az, aki szenvedélyes odaadással vonzódik Menyasszonyához, az Egyházhoz. A misztikusok pedig saját tüzes élményeiket ismerik fel ezekben a sorokban, ahogy lelkük titokzatos módon Jézussal egyesült a szeretetben.

A költeményben a vőlegény és jegyes távol élnek egymástól, a zord tél még inkább elválasztja őket. De most már beköszönt a tavasz. A vőlegény nyomban útra kel Júda hegyein át, és sietve közeledik kedvese házához, aki a városban lakik. Hasonlóan Shakespeare drámáihoz, a fiatalember itt is szerelmének ablakánál jelenik meg. Az ajtó zárva van, és magas fal mered közöttük. Csak az ablak tesz lehetővé közöttük valamiféle kapcsolatot.

Végre a vőlegény hangját meghallja jegyese: „Kelj föl barátnőm, jöjj, galambom, szépségem!” Minthogy véget ért a tél, gyere ki a szabadba, a virágos rétre, ahol már a szőlők jó illatot árasztanak és a gerlice hangja is hallik.

Ám egyelőre a menyasszony otthona bevehetetlen várnak, sziklába vájt rejtekhelynek tűnik. A találkozás most még várat magára. Talán azért, hogy a vágyak még forróbbá váljanak.

A költemény a fiatalok égő vágyakozását foglalja szavakba, amint türelmetlenül várnak egymásra. A könyv későbbi részeiben ez lángoló szeretet érettebbé válik. A hűség lesz legfőbb ékessége annak a szeretetnek, mely még a halálnál és az alvilágnál is erősebb.

Az Énekek Énekéből való olvasmánynak adventi várakozásunkban az ad aktualitást, hogy most az egész Egyház mint menyasszony várakozik a Vőlegényre, vagyis Krisztusra, aki hamarosan megérkezik hozzánk.

Az Evangéliumban is a Jegyesre való türelmetlen és örömteli várakozásról hallhatunk a vizitáció jelenetében, vagyis Mária Erzsébetnél való látogatásánál. Jézust nem sziklaszirt, hanem édesanyjának teste rejti. Ám Mária egyetlen szava elegendő ahhoz, hogy örömteli visszhangra, ujjongásra találjon Keresztelő Jánosnál.

Fontos ráébrednünk arra, hogy keresztény hitünk nem csupán elméleti igazságok rendszere. Illő, hogy Jézussal való kapcsolatunk bensőségessé váljék, érzelmek is kísérjék. A karácsony előtti utolsó napokban figyeljünk ezért arra, hogy a Krisztus iránti odaadásunkat teljes lényünkkel, legszebb érzelmeinkkel is kifejezzük és élővé tegyük!

 

* * *

 

Az előző napok adventi gondolatait
az alábbi naptár segítségével érheti el:

 

2017. december
hét \ napVHKSzCsPSzo
Advent I. 3 4 5 6 7 8 9
Advent II. 10 11 12 13 14 15 16
Advent III. 17 18 19 20 21 22 23
Advent IV. 24 25 26 27 28 29 30