Visegrád látkép

Adventi gondolatok

 

adventi koszorú

 

2017. december 18.
Advent 3. hete (hétfő)

 

A régi népek nagy jelentőséget, szinte mágikus erőt tulajdonítottak a személynévnek. A név kifejezte, kinyilatkoztatta az illető személy egyéniségét.

Az igazságosság napja

A választott nép körében is fölmerült a kérdés: Vajon mi lesz az Eljövendő Messiás neve? Vagyis: Milyen egyéniség lesz Ő?

A mohamedánok Allahnak 99 nevét ismerik. A Megváltó Isteni Személyét sem lehet egyetlen névvel kifejezni. A mai olvasmányokban több messiási névvel találkozunk.

  • A „Jehosua” (magyarosan: „Jézus”) név jelentése: „Jahve megszabadít.” Ő vezette ki előbb Egyiptomból, majd Babilóniából a sanyargatott népet. Ma is megszabadít sokféle lelki nyomorúságból rabságból, a bűnök kötelékéből.
  • Az „Emmanuel” név azt jelenti: „Isten velünk van”. Soha, semmilyen bajban nem hagy magunkra minket. Sőt, Jézus a Velünk lakozó Isten, aki az Oltáriszentségben mindörökre közöttünk maradt a történelemben.
  • Végül Jeremiás szerint a Messiás neve: „Jahve Cidkénu” = „Az Úr a mi igazságunk.” Miért? Mert „okosan cselekszik, jogot és igazságot szolgáltat az országban”.

Az okosság és igazságosság a hiteles keresztény élet jellemzője. Egyéni, családi és országos viszonylatban külső rendre, szilárd viszonyokra van szükség, nem uralkodhat el a káosz. Advent legyen a rend- és harmóniateremtés ideje: legyen rend a lakásunkban, a kapcsolatainkban, időbeosztásunkban. Fáradozzunk azért, hogy imádságra, munkára, beszélgetésre, játékra jusson arányosan idő! A dolgokkal, tennivalókkal szemben részesítsük előnyben a személyeket! Legyünk mi is igaz emberek, mint József, az ő becsületes helytállásával várjuk Karácsonyt!

 

* * *

 

Az előző napok adventi gondolatait
az alábbi naptár segítségével érheti el:

 

2017. december
hét \ napVHKSzCsPSzo
Advent I. 3 4 5 6 7 8 9
Advent II. 10 11 12 13 14 15 16
Advent III. 17 18 19 20 21 22 23
Advent IV. 24 25 26 27 28 29 30