Visegrád látkép

Adventi gondolatok

 

adventi koszorú

 

2017. december 19.
Advent 3. hete (kedd)

 

Sámson anyja

A liturgikus olvasmányokat lásd itt!

 

Életet csak Isten tud ajándékozni. Szembe kell néznünk a mai, technikailag fejlett világ meddőségével, terméketlenségével. Kevés gyermek születik. Drasztikusan visszaesett az Istennek szentelt hivatások száma. És éppen ilyen fájó saját hitünk terméketlenségét megtapasztalnunk.

Ferenc pápa így szólt erről:

» Életet csak Isten tud ajándékozni! A Szentírás számos olyan alázatos asszonyról számol be, akik emberi mércével meddőek voltak, de Isten közbeavatkozása gyermekkel ajándékozta meg őket. Ilyen volt Hanna, Noémi, Sára és Erzsébet. Az Úr belép ezeknek az asszonyoknak az életébe, és ezzel azt üzeni nekünk: „Én képes vagyok életet adni.”

A prófétáknál azonkívül jelen van a sivatag, a pusztaság képe: itt nem nő fa, nem terem gyümölcs, nem csírázik ki semmi. Könnyen ráismerhetünk ebben a saját tapasztalatunkra, eredménytelen erőfeszítéseinkre. De a sivatag olyan lesz, mint egy erdő – mondják a próféták – nagy lesz és virágozni fog. Lehetséges ez? Virágba borulhat a sivatag? Az Úr azt mondja: „Én képes vagyok rá! A szárazságból, a ti szárazságotokból is tudok életet, üdvösséget fakasztani! Képes vagyok arra, hogy a szikkadt talajból gyümölcsöt teremtsek!” «

A termékenységhez tehát alázat és azon kívül áldozathozatal is szükséges. Hanna örömmel vállalja, hogy lemondjon a borról, élvezetekről, hogy áldozata, önfegyelmezése révén teret engedjen Istennek. A keleti egyházban a mai napig fennmaradt a nemes szokás, hogy Karácsony ünnepére böjttel készülnek. A vásárlási láz helyett ezért összpontosítsunk a lelki készületre: némi lemondással és alázatos imával várjuk a közénk érkező Krisztust!

 

Uram, termékeny akarok lenni!

Azt akarom, hogy az életem életet adjon,
hogy hitem gyümölcsöző legyen,
másokat is élő hitre vezessen!

Uram, erre magamtól nem vagyok képes.

Meddő vagyok, sivatag vagyok, tehetetlen vagyok.

De Te képes vagy rá,
hogy életet adj általam,
neked minden lehetséges.

Tedd termékennyé hitemet!

(Ferenc pápa)

 

* * *

 

Az előző napok adventi gondolatait
az alábbi naptár segítségével érheti el:

 

2017. december
hét \ napVHKSzCsPSzo
Advent I. 3 4 5 6 7 8 9
Advent II. 10 11 12 13 14 15 16
Advent III. 17 18 19 20 21 22 23
Advent IV. 24 25 26 27 28 29 30