Visegrád látkép

Adventi gondolatok

 

adventi koszorú

 

2017. december 13.
Advent 2. hete, kedd.

 

Ugrás

Erőt ad a fáradtnak, és az erőtlennek megsokasítja erejét.

Elfáradhatnak a fiatalok, és ellankadhatnak,
s az ifjak is megbotolva eleshetnek;
de akik az Úrban bíznak, új erőre kapnak,
szárnyra kelnek, mint a sasok, futnak, és nem lankadnak el,
járnak, és nem fáradnak el.
(Iz 40,29–31)

 

Jöjjetek hozzám mind,
akik fáradtak vagytok és terhet hordoztok,
és én felüdítelek titeket.
(Mt 11,21)

 

Lelki vitaminok a fáradtaknak

 

A téli időszakban könnyen ránk tör a levertség és fáradtság. Hiányzik a napfény, nélkülözzük a vitaminokat, és még iskolai vagy munkahelyi pluszterhek is ránk nehezednek.

Léteznek lelki vitaminkészítmények?

Bizony vannak. Néhányat felsorolnék ezek közül.

 

- E-vitamin, embertárs-vitamin. Különös tapasztalat: Ha kedvesen, szépen, szeretettel szólok embertársaimhoz, csakhamar megtelik örömmel a szívem, tartalmassá válik a napom. Ha a nap folyamán jó szerettem felebarátaimat, este az imádság is könnyen megy. Mi ennek a magyarázata? Az, hogy testvéreimben magával Jézussal találkoztam. Ő megmondotta: „Amit egynek tesztek a legkisebbek közül, nekem tettétek” (Mt 25,40). Szent János szerint pedig: „ aki nem szereti testvérét, akit lát, nem szeretheti az Istent sem, akit nem lát.” Nem akarok tehát egyetlen alkalmat sem elmulasztani, hogy embertársaimban felismerjem Jézust, és illő figyelemmel legyek irántuk! Mindenki boldogabb lesz!

 

- I-vitamin, Ige-vitamin. Naponta táplálkozom Isten Igéjével, vagy lelki olvasmánnyal. Engedem, hogy megérintsen, szíven üssön a szöveg. Isten Igéje megérdemli, hogy nyugodt körülmények között, és kellő időt rászentelve foglalkozzunk vele. De még az utazás közbeni Ige-olvasás sem haszontalan. Azonban ilyen esetben is szükséges, hogy ráhangolódjak az Úr üzenetére, átérezzem, hogy Ő személyesen akar szólni hozzám. Nyitott szívvel hallgatok rá.

 

- K-vitamin, kereszt-vitamin. Keresztjeim felismerése és tudatos vállalása is nagyon felszabadítólag hat. Hajlamosak vagyunk arra, hogy minden váratlan problémán (dugó az úton, otthon felejtettem valamit stb.) felhúzzuk magunkat. Nem célszerű dramatizálni a helyzetet. Higgadtam szeretném fogadni a váratlan nehézségeket. A látszólag értelmetlen dolgokban fölismerhetem és köszönthetem Jézust, aki értelmet adott minden veszítésnek, kudarcnak, szenvedésnek. És akkor már nem is lesz annyira nehéz a keresztem.

 

Íme három módja annak, hogy nap mint nap az Úrral találkozzunk. A Vele való találkozás pedig mindig felüdít, megerősít, megfiatalít bennünket.

 

 

* * *

 

Az előző napok adventi gondolatait
az alábbi naptár segítségével érheti el:

 

2017. december
hét \ napVHKSzCsPSzo
Advent I. 3 4 5 6 7 8 9
Advent II. 10 11 12 13 14 15 16
Advent III. 17 18 19 20 21 22 23
Advent IV. 24 25 26 27 28 29 30